Zöldkávé kivonat

Sok egészségtudatos ember még mindig kételkedik a kávé élettani hatásával kapcsolatban. A feltételezés, hogy a kávé függőséget okoz, vagy, hogy egészségtelen izgató hatást kelt, a megbízható tudományos eredményeknek köszönhetően, ma már nem állja meg a helyét. A hangsúly a múltban a koffein „agresszív” élénkítő hatására összpontosított, ma már, az új eredmények, a kávé további, mindenekelőtt a klorogénsavnak és a N-metil-2-pirrolidonnak tulajdonított (NMP) energizáló hatását helyezik előtérbe.

Pörkölés nélkül: zöld kávé hatásaiból? A pörkölés jelentősen csökkenti a kávé klorogénsav tartalmát, így aztán sokat kellene belőle innunk, hogy élvezzünk annak jótékony egészségügyi hatását. A kutatók felfedezték a túlzott mennyiségű kávé fogyasztás egyszerű alternatíváját: a pörköletlen zöld kávé teljes egészében megőrzi a kávé egészséges polifenoljait, a klorogénsavat és a N-metil-2-pirrolidont.

Klorogénsav: csodafegyver a túlsúly elleni küzdelemben A tanulmányt 2012 tavaszán publikálták, amire nagyon sok ember felkapta a fejét. Fő megállapítása, hogy a klorogénsav szervezetünkbe jutva azonnal segíti a jelentős súlycsökkenést. Amióta a tanulmányt nyilvánosságra hozták, azóta a Starbucks az Egyesült Államokban az új kávékülönlegességeit már úgy reklámozza, hogy azok egy kis adag zöld kávét is tartalmaznak.

Zöld kávé – az egészséges teljesítményfokozó A pörköletlen zöld kávé több mint 1000 különböző aktív összetevőt tartalmaz, ami kedvező egészségügyi hatással van a szervezetre, és ez köszönhető a legfontosabb polifenol forrásnak, a klorogénsavnak. A klorogénsav azért is kiemelkedő polifenol, mert kiváló sejt-védő képességgel rendelkezik.

Tudományos vizsgálatok azt állítják, hogy a kávénak méregtelenítő hatása van, védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében, csökkenti a májzsugorodás kockázatát és védelmet nyújt a rák, kifejezetten a májrák ellen. Emellett megakadályozza az epekő kialakulását, csökkenti az asztmás rohanok kialakulásának kockázatát, és nem utolsó sorban jelentősen kisebb a kockázata, hogy a diabétesz áldozatává váljunk.

A zöld kávé kivonat áldása a klorogénsav csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyeit, annak köszönhetően, hogy megváltoztatja a glükóz felszívódást. Ugyanez a hatás felelős az anyagcsere serkentésért és a testzsír égetésért. A kávésav ösztönző hatást gyakorol és növeli a szervezet energia szintjét, jótékony hatást gyakorolva nem csak az anyagcserére, hanem a mozgásra és a fizikai tevékenységekre egyaránt. A széles körben elterjedt diabétesz okai szorosan kapcsolódnak a túlsúlyhoz és a kevés mozgáshoz. A tudósok már gyanítják, hogy a zöld kávé kivonattal folytatott „kávé kúra” pozitív hatással lehet ennek leküzdésében is.

Rövid áttekintés a zöld kávé kivonat jótékony hatásairól:

  • csökkenti az étvágyat
  • növeli az állóképességet
  • hatékony kombinációja a tiszta és értékes természetes növényi kivonatnak
  • segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet
  • serkenti az anyagcserét
  • revitalizálja a szervezetet

Milyen a zöld kávé íze?
A zöld kávé kivonatot feldolgozatlan kávéból készítik. A kávé az ízét a pörköléstől kapja. Mivel a zöld kávé kivonat csak pörköletlen 100% Arabica babból (igen, pörköletlen kávéból) készül, ezért az íze nem is hasonlít a hagyományos pörkölt kávéra. Az ízesített italokban ez a kivonat alig észrevehető, köszönhetően a remek vízoldható tulajdonságának.

Hogyan állítják elő a zöld kávé kivonatot? Mindennek az alapja a kiváló minőségű zöld kávébab. Első lépésként vízbe áztatják a szemeket, majd kivonják belőle az összes koffeint és többi hasznos anyagot. Ezután szárítják, hogy megkapják a zöld kávé legértékesebb koncentrációját, a zöld kávé kivonatot. Nincs pörkölés vagy egyéb beavatkozás. A végeredmény egy természetes energiaforrás, megszokott kávé íz nélkül.

Mi is pontosan a klorogénsav? A klorogénsav egy természetes anyag, mely megtalálható számos növényben. Kémiai szempontból a kávésav és a quinic-sav észtere. Ez a kávéban található egyik legismertebb anyag, de emellett megtalálható a szibériai lucban, a galagonyában, articsókában, kasvirágban, burgonyában és a csalánban is. A klorogénsav számos vizsgálatban bizonyította már hatását különböző biológiai rendszerekben. Azonban meg kell jegyezni, hogy ezek a hatások tudományos kutatások eredményei, azonban nem voltak vizsgálva a gyógyászati hatásai. Sokkal kiterjedtebb tesztelésre lenne szükség ebből a szempontból is.