Összetevők a szépség szolgálatában

Manapság egyre népszerűbbé vált a különböző – a szépséget pozitívan befolyásoló – étrendkiegészítő termékek fogyasztása, leginkább a nők körében. Akár tabletta, por vagy folyadék formájában fogyasztva, rengeteg pozitív hatása van ezeknek a termékeknek az emberi szervezetre.

A kollagén, a szervezetben legmagasabb arányban előforduló protein. Egy hosszú aminosav láncú fehérje, ami felépíti a bőrt és a porcokat. 25 típusát különböztetjük meg a kollagénmolekulának, ami egységesen egy molekulacsaládot alkot az emberi szervezetben.

A bőr esetében lassítja a ráncosodás kialakulását ezáltal az rugalmas, feszes és hidratált marad, erősíti a köröm és a haj szerkezetét, valamint az izomnövekedést. A porcok és a csontok szerkezetének felépítésében is megőrzi a rugalmasságot, valamint a szerkezetet, ezáltal csökkenti a porckopás, valamint a csontritkulás kockázatait.

Napi beviteli értéke függ a szedés céljától, valamint formájától is. Naponta 2,5-15 gramm mennyiség biztonságos és kedvező a szervezetre. 1

A hialuronsav a természetben is előforduló szerves vegyület. Az emberi testben a bőrben, a szemben, az ízületekben és a szövetekben is megtalálható. Szerkezetét tekintve egy glükózaminoglikán. Alkalmazására több lehetőség is van, lehet belsőleg is fogyasztani, vagy akár külsőleg is használni.

Napi beviteli értéke korhoz kötött, fiatalkorban 50 mg szedése elegendő, viszont a kor előrehaladtával ez a mennyiség a 100 mg-ot is elérheti egészségkárosító hatás nélkül. 2

A cink és a szelén olyan ásványi anyagok, melyek fontosságáról kevesebb szó esik, mint a fent említettekről.

A cink ugyanis mikro tápanyag, de számos élettani folyamat tagja. Elősegíti az immunerősítést és több enzim működésében játszik katalizáló szerepet. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Jelentős mennyiségben alkalmazva, a cink hozzájárul a haj, a köröm és a bőr normál állapotának fenntartásához. A napi beviteli referenciaértéke 10 mg felnőttek esetében.3 Nem ajánlott túladagolni, mert az negatív hatással lehet a koleszterinszintre.

A szelén legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, a sejtmembránok védelmére. A gyermekek csökkent szelénbevitele növekedési elmaradást okozhat. A szelénnek szerepe van a pajzsmirigy működésében is, így a szelénhiány pajzsmirigy alul működés formájában, sokaknál csupán fáradékonyságként is jelentkezhet. Jelentős mennyiségben alkalmazva, a szelén hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához. Az ajánlott napi beviteli referenciaértéke felnőttek számára 55µg.3

A kozmetikai termékeken kívül az élelmiszeripar is egyre szélesebb körben kínál, többek között a fenti alapanyagokat is tartalmazó termékeket, különböző italok, porok, gélek formájában. Ezen alapanyagok is megtalálhatóak termékpalettánkon, amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Források:

1 Kollagén napi adag: mennyi kollagénre van szükségünk? – MYPROTEIN™

2 Hialuronsav ajánlott napi mennyiség – hogyan alkalmazzuk, mennyit adagoljunk, hogy valóban hatásos legyen? (biofitt.hu)

3 Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete (2011. október 25.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről