Szukralóz

Mi a szukralóz?

A szukralóz azon kevés édesítőszerek közé tartozik, amelyet tudatosan fejlesztettek ki. Az édesítőszerek családjában – ha lehet ilyet mondani – az egyik legfiatalabb jövevény. A szukralóz egy olyan szintetikus vegyület, amelyet közvetlenül a cukor molekulából állítanak elő azáltal, hogy három hidroxil (-OH) csoportot klór (-Cl) atommal helyettesítenek, és így keletkezik a szacharózból egy annál 400-800-szor édesebb anyag. Előnye a tiszta íz, a stabilitás úgy oldatban, mint magas hőmérsékleten, emellett alacsonsy és magas pH-n is stabil marad. Tehát tárolhatóság és felhasználhatóság tekintetében egyaránt rendkívül jól használható anyag. Ezen felül csak nagyon kis mértékben metabolizálódik, mert többnyire változatlan formában kiválasztódik a széklettel; ez annyit jelent, hogy valamennyi klór atom kötésben marad, és nem vándorol a szervezetben. Az a kevés hányada, mely felszívódik, nem toxikus összetevőkre bomolva végül a vizelettel távozik szervezetünkből. Mindez persze azt is jelenti, hogy nem okoz inzulinszint emelkedést, nincs hatással a vércukorszintre, és nem tekinthető energiaforrásnak.

Határértékek, megengedett mennyiségek

A napi megengedett beviteli mennyiség (ADI): 15 mg/testsúly (kg). 2 éves időtartamú kísérletek alapján 1500 mg/testsúly mennyiség is mellékhatásoktól mentesen fogyasztható. De még ha minden cukrot szukralózzal akarnánk helyettesíteni étrendünkben, akkor is átlagosan 1,1-2,3 mg/testsúly (kg) mennyiség alatt maradnánk, így a 15 mg-os megengedett mennyiség bőven a tűréshatáron belül van.

Amiért ajánljuk

  • nincs keserű utóíze, mint a szacharinnak
  • az emésztőszervekben nem történik metabolizáció, nincs kalória felvétel
  • cukorbetegeknek is alkalmas, a vércukor értéket nem befolyásolja
  • kíméli a fogazatot
  • az aszpartammal ellentétben hőálló, sütésre főzésre alkalmas
  • az aszpartammal ellentétben savas termékekben is stabil
  • jól oldható és keverhető más élelmiszer alapanyagokkal