Izotóniás italok

Az évek előrehaladtával egyre nagyobb szerepet kap az egészséges és változatos táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Ennek következtében az élelmiszeripari cégek is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek gyártására.

Ezek olyan termékek, amelyek tartalmaznak egy vagy több olyan összetevőt, mely megfelelő mennyiségben pozitívan hat bizonyos életfunkciókra. Funkcionális élelmiszernek tekintünk egy olyan terméket is, ahol egy vagy több komponens mennyisége csökkentve vagy növelve van az adott komponens átlagos tartalmához képest. Emiatt sorolhatjuk például a magas vitamintartalmú ízesített italokat és a csökkentett zsírtartalmú vajat is ebbe a csoportba.

A funkcionális élelmiszerek közül a legnépszerűbbek az üdítőitalok, főként a rendszeresen sportolók számára. Olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket a termék hagyományosan nem, a teljesség igénye nélkül például aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, vagy energetizáló hatással rendelkező kivonatokat. A megfelelő mennyiségű és összetételű folyadékfogyasztás kiemelkedően fontos, hiszen komoly egészségügyi problémák keletkezhetnek a folyadék hiányából. Sportolás közben, amikor az emberi szervezetben nagyobb hőleadás történik, testünk izzad. Ezáltal nem csak jelentős mennyiségű folyadékot, hanem ásványi anyagot is veszítünk. Az ásványi sók, azaz az elektrolitok nélküli vízfogyasztás a folyadékveszteséget helyettesíti, ugyanakkor az amúgy is alacsonyabb elektrolit koncentráció tovább csökken, melynek következtében izomgörcs és -gyengeség, fáradtság és nem mellesleg a sport teljesítmény csökkenése tapasztalható. Ezek pótlására a legegyszerűbb, a kifejezetten erre a célra gyártott izotóniás italok fogyasztása.

Az izotóniás ital fő célja a magas szintű rehidratáció biztosítása és az ásványi anyagok visszajuttatása a szervezetbe. Összetevői között elektrolitok, például nátrium, klór, kálium, kalcium, magnézium találhatóak. A termék cukrot is tartalmaz, ami gyorsan felszívódó szénhidrát, ezáltal folyamatosan pótolja vissza az energiát a szervezetbe. Fogyasztása kifejeztetetten versenysportolóknak, valamint erős fizikai tevékenységet végző személyeknek ajánlott. Nem javasolt diétához, sem pedig kevésbé megerőltető fizikai tevékenység során.

Termékpalettánk a vevői igényekhez igazodik, így az izotóniás italokhoz szükséges vitaminok és ásványi anyagok tekintetében is állunk rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

Ízjavaslatok:

  • kékszőlő – málna
  • kékáfonya – acerola cseresznye
  • bogyósgyümölcs mix
  • kaktuszfüge
  • narancs – mandarin
  • citrom – grapefruit